PERMULAAN ASAS PENILAIAN
Wartawan pencen
 
 

Sejak merdeka sudah berpuluh parti yang muncul tetapi tenggelam kemudiannya ditelan gelombang berita dan arus dunia. Ada yang mati tapi hidup semula dengan orang yang sama dengan nama yang berbeda. Ada juga yang terbakar tetapi muncul selepas disambung semula untuk bila dipinang dengan dengan hantaran yang berjanjikan kekata berbunga kuasa.
 

PAS pernah menang hanya satu kerusi sahaja tetapi tetap berjuang meredah ribut dan segala tofan yang ada. Beberapa pemimpinnya gugur diserang dengan senapang dan senjata tajam tetapi sampai kini penjenayahnya masih bebas menikmati madu ditampuk kekuasaan. Balu2 dan anak2 pemimpin PAS yang meninggal itu pula ditimpa dengan pelbagai duka dan lara yang tidak berkesudahan bila hak mereka dinafikan dengan beribu alasan. Dengan perbicaraan mahkamah yang asyik tidak menemui kesudahan, luka dan sengsara hanyut dan tenggelam dalam suasana yang sunngguh menyayatkan.
 
 

Rupa2nya harta2 peninggalan pejuang2 yang gugur ini telah disembunyikan oleh petualang yang kita sendiri tahu sedang bergayut digenting yang penuh dengan kasino sambil dibuai oleh minuman khayalan. Sudah tentu dia tidak menemui haramnya arak kerana khayalnya sudah terlalu mendalam. Begitu juga dengan rakannya yang masih hitam tapi berpura-pura pula menjadi putih memegang jawatan sebagai juara hak-hak kemanusiaan. Bukankah ini semua satu perlantikkan yang cuba memperlekehkan keadilan dan kemanusiaan? Bagaimana pula dengan bos mereka yang masih tebal muka walaupun dikutuk dimerata dunia dan ditendang oleh satu majlis anjuran gabungan persatuan islam di satu benua di saat dia amat memerlukan ?.